1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

off a lagi

Discussion in 'Archive' started by d2vio, Dec 17, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. d2vio

    d2vio User

    Joined:
    08.12.11
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    czy wy także macie czasami takie masakryczne lagi na serwerze? niby oficjalny i takie rzeczy mieć miejsca nie powinny a jednak.. to jest starsznie uciążliwe dodam ,że zarówno komputer jak i internet mam dobry więc winny po tej stronie nie ma..
     
  2. pimer

    pimer User

    Joined:
    05.12.11
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    nigdy nie mialem tutaj lagow a gram czesto :)
     
  3. Termit

    Termit User

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    potwierdzam żadnego laga, chyba że do miasta wchodzę to czasem mój komputer potrzebuje kilka ścinek aby załadować wszystkich ludzi. porównując z serverami ncsoft które są gdzieś w stanach różnica jest ogromna! ogólnie nowy dodatek mienił w dużym stopniu minimalne wymagania. więc jak ludzie którzy ostatnio grali na privach w starych kronikach, przechodząc na god jednocześnie nie robiąc nic z starym piecem mogą odczuć duże "lagi".
     
  4. lonelybreak

    lonelybreak User

    Joined:
    07.12.11
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    zacznijmy od tego, ze lagi internetowe (czyli tak naprawde przesyl informacji miedzy toba a serverem) a lagi sprzetowe (czyli brak wystarczajacych fps na przetworzenie obrazu) to niestety, a raczej stety 2 rozne rzeczy. powiedz mi w takim razie, jaka konfiguracje sprzetowa proponujesz do gry w god poniewaz nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe, ale engine graficzny primo, jest z 2004 roku, a secundo skoro wiekszosc posiada komputery dosc dobre, ktore obsluguja takie pozycje jak crysis2 na full detalach, zaznaczam directx11, battlefield3 (wszystko w najwyzszej rozdzielczosci jaka obsluguje moj monitor czyli 1920x1080 bo akurat odnosze sie personalnie do siebie) odczuwam masakryczne lagi, w godzinach popoludniowych az do wieczora okolo godziny 1 w wiekszosci lokacji lvl 55+. nie wydaje mi sie aby internet 25mb/s jak i komputer kupiony niespelna pol roku temu, wraz z monitorem etc... bylo jakimkolwiek problemem w obsluge jeszcze raz powtorze enginu graficznego z 2004.

    ps.
    btw, skoro uwazasz ze god przynosi tak wielke update'ow wizualnych i wymagan graficznych to mam prosbe, wskaz mi co, gdzie, kiedy, jak bardzo i dlaczego tak bardzo, i jaka jest roznica pomiedzy god a h5 jesli chodzi o wymagania sprzetowe, bede niezmiernie wdzieczny. ostatnio gralem na serverze prywatnym, na kronice h5 gdzie gralo momentami 3500 ludzi i jedyny lag, jaki odczuwalem i bylem w stanie odczuc to byl siege, ktory i tak po zaladowaniu textur byl bezlagowy.

    poza tym, ku woli scislosci, jak odpalisz sobie gre na full detalach, w single player i momentami bez mial scinki, to tez nazwiesz je lagiem ?
     
    Last edited by a moderator: Dec 17, 2011
  5. Arcain

    Arcain User

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    311
    Likes Received:
    0
    sam podzieliles sobie te "lagi" na dwie kategorie i nie wymieniles do ktorej moze nalezec twoj problem. problemem l2 jest wlasnie ten engine z 2004 roku, ktory nie jest w stanie wykorzystac aktualnie dostepnej technologii takiej jak wielordzeniowe procesory czy karty graficzne z obsluga dx10/dx11. chocbys mial i 16 rdzeniowy cpu i tri-sli czy 4 karty w crossfire - roznicy nie odczujesz. dodatkowo, implementacja niektorych efektow, chocby cieni w l2 jest na tyle tragiczna, ze przy przeludnionych badz zle zaprojektowanch lokacjach (toi, gc, hb) tylko pogarsza sprawe. memory leaki rowniez nie uprzyjemniaja gry na dluzsza mete. w przypadku l2 liczy sie procek w sensie taktowania na rdzen oraz dysk, preferowany ssd ze wzgledu na czas dostepu do danych i predkosc ich odczytu. tego nie przeskoczysz, niestety. ncsoft co prawda zapowiedzial jakies optymalizacje gry w kolejnym updacie (tauti), ale na wiele bym tu nie liczyl.

    w kwestii lagow wynikajacych z internetu badz polaczenia przy 25mb/s tych byc nie powinno, chyba, ze trasa do serwera wyjatkowo kiepska, ale juz osoby majace 1 czy 2mb/s moga odczuwac dyskomfort chocby w takim toi, gdzie aktualnie gra potrafi uzywac polowy ich lacza. nie pomaga tez to, ze sporo osob gra z wlaczanym dodatkowym softem typu torrent (badz podobne) w tle badz nie jest jedyna korzystajaca w danej chwili z internetu.
     
    Last edited by a moderator: Dec 17, 2011
  6. Mithen

    Mithen User

    Joined:
    17.12.11
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    jedynym miejscem w którym zdarzyły mi się lagi to toi , ale wynika to z mojego łącza xdd
     
  7. boni3k

    boni3k User

    Joined:
    02.12.11
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    zaloze sie, ze masz neozdrade ,albo jakiegos providera korzystajacego z ich lacza.sam ja mam i po godz 19 nie da sie grac, predkosc tu nie ma znaczenia czy 20 mb czy 1, lagi beda takie same. polecam battleping, u mnie pomoglo to w 100%.
     
  8. Revenant

    Revenant User

    Joined:
    06.12.11
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    prędkość ma znaczenie ale nie w internecie który łączy się za pomocą połączeń telefonicznych..., co ci po 20 mb/s downloadzie jak upload masz kilku kb/s o.o??, ja mam 2 mb neozdradę i nie dość że półtora tak naprawdę mam mb to upload 256 kb/s no aż prosi się o pomstę do nieba..., a niestety mieszkam w mieście i na lepszy internet nie mogę liczyć bo na rejonie w którym mieszkam nie można go okablować -,- żal.pl mi tej bezradnej polski.
    co do lagów przesyłowych... w mieście nie ma problemu, ale jak idę bić moby to są takie opóźnienia u mnie że aż się odechciewa grać..., ciekawe czy jak będzie polska wersja l2 to czy serwery będą w polsce :p
     
    Last edited by a moderator: Dec 17, 2011
  9. Arcain

    Arcain User

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    311
    Likes Received:
    0
    po pierwsze, 256kb/s uploadu to wystarcza do wiekszosci normalnych zadan, w tym do gier. po drugie, w przypadku l2 wieksze znaczenie ma akurat download, gdzie chocby w toi potrafi aktualnie wymagac nawet 1mb/s, upload w tym przypadku to od nawet kilku bajtow do kilku kilobajtow/s wiec jesli nie wysylasz czegos innego w tle w danej chwili to problemu byc nie powinno, nawet na zatloczonych lokacjach. jako, ze wiekszosc osob gra w roznego rodzaju klanach to korzysta tez najczesciej z softu typu ventrilo, ts/ts3 czy mumble a to tez, w zaleznosci od ustawien, ma swoje wymagania co do transferu. po trzecie, nie bedzie zadnego polskiego l2. dostaniesz jedynie spolszczenie do klienta gry + questow po stronie serwera. kolejny serwer, jesli powstanie, ulokowany bedzie w tym samym miejscu i tez bedzie miedzynarodowy.

    wiekszosc problemow z lagami wynika albo z zawalonego lacza, albo kiepskiej trasy do serwera (mozliwe, ze u tp faktycznie to jest w tej chwli problemem) i tu mozna sie ewentualnie posilkowac proxy, vpnem czy battlepingiem. problem sie po czasie rozwiaze sam jak gracze bardziej rozbiegna sie po spotach.

    w kwestii internetu w polsce i narzekania jaki to on zly i w ogole proponowalbym zaznajomic sie chocby z oferta dostepna w innych krajach (przyklad anglii i virgin czy bt) i ich magicznymi limitami trasnferow. szybko zmienisz zdanie.
     
    Last edited by a moderator: Dec 17, 2011
  10. Revenant

    Revenant User

    Joined:
    06.12.11
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    super..., próbowałem wiele metod by grać z ludzkim pingiem ale nadal lipa jest..., spróbowałem z programem leatrix latency fix nic nie dał, spróbowałem jeszcze taką metodę:
    też nie zadziałała...
    battleping użył bym ale jak by nie miał abonamentu a można było by go kupić.

    p.s. i żadnych programów torrentów, komunikacyjnych nie używam podczas gry

    ja nie wiem żeby global eu, nie był przystosowany do wszystkich klientów, to jest lekko dziwne..., bo już prywatne serwery tak nie lagują mi jak global o.o
     
    Last edited by a moderator: Dec 17, 2011
  11. Arcain

    Arcain User

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    311
    Likes Received:
    0
    battleping oferuje 30 minutowy trial, sprawdz chociaz czy pomoze, bedziesz przynajmniej znal ewentualna przyczyne problemu.
     
  12. Revenant

    Revenant User

    Joined:
    06.12.11
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    ściągnąłem, przetestowałem i nie powiem że było źle ale też rewelacyjnie nie było..., nadal miałem często lagi 3 sekundowe jak biłem moby i zbierałem itemy z nich ale trochę mniej tych lagów było, ale też nadal dużo ich było...
     
  13. d2vio

    d2vio User

    Joined:
    08.12.11
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    na offie usa jest to samo np w toi ,wczesniej bylo rowniez w ct ale teraz mniej osob tam expi.
     
  14. iOmen

    iOmen User

    Joined:
    18.12.11
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    ten sam problem neostarda... a battelpinga nie moge odpalic znaczy sie odpalam bt a l2 wywala dc... kuzwa nie wiem zal ze na privach poradzili sobie z tym a na "offie" nie moga bo na rpgclubie tez neo mialo lagi ale naprawili to a tutaj caly czas twierdza ze all jest dobrze po ich stronie...
     
  15. Arcain

    Arcain User

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    311
    Likes Received:
    0
    na privach sobie nie poradzili bo tego nie da sie rozwiazac i wszystkim dogodzic. w przypadku rpg serwer zostal ostatecznie przeniesiony w inne miejsce co rozwiazalo problem dla niektorych a dla niektorych spowodowalo nowy. ratowac sie mozna ewentualnie proxy badz raportowac kiepskie trasy i liczyc na to, ze uda sie to rozwiazac po ich stronie. rownie dobrze problem moze rozwiazac sie sam jak ruch na laczac sie zmniejszy badz z tego czy innego powodu trasa sie zmieni.

    problem mozna ewntualnie zglosic na support.4game.com z zalaczym logiem prezentujacym trase z tego tematu: https://forum.4game.com/showthread.php?t=1093

    innova to firma jak kazda inna i ma w kwestii polaczenia z serwerem dokladnie te same mozliwosci do "priv".
     
  16. ImpressA

    ImpressA User

    Joined:
    06.12.11
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    jeśli chodzi o lagi to jest katastrofa. właściwie o latency bo mam kilkusekundowe opóźnienie. wykluczam winę komputera i łącza.
     
  17. Shanique

    Shanique Moderator

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    746
    Likes Received:
    225
  18. Sorsy

    Sorsy User

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    anka dzięki za lynka ! też mam straszne lagi, o wiele gorsze niż na lol privach, a na kilkunastu/kilkudziesięciu w ciągu tych ostatnich lat grałem.
    pozostaje nam jedynie czekać.
     
  19. Naito

    Naito User

    Joined:
    05.12.11
    Messages:
    105
    Likes Received:
    12
    gdzie to wyczytałeś, że questy po stronie serwera zostaną spolszczone ? jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć w to, że do takiego czegoś dojdzie. przecież to wymaga modyfikacji otwartego kodu gry do którego inovoa nie ma dostępu to raz, natomiast dwa to to, że tekstów tych po stronie serwera zawartych w kodzie jest tak dużo, że raczej nikomu nie będzie się opłacało go tłumaczyć dla kilku państw z osobna i za każdym razem gdy dostaną nowe pliki od nc softu.

    co do lagów łączę się z serwerem z norwegii i niestety nie da się ruszać w toi, na większości spotów laguje jak nie wiem co. jedyne miejsca gdzie lagi dają trochę na luz to jednoosobowe instancje. (możliwe, że to wina internetu jaki mam, ale nie sądzę, ponieważ w chwilach, kiedy nie mogę się ruszać pinguję celowo onet i pingi są po 50ms.)
     
  20. Arcain

    Arcain User

    Joined:
    29.11.11
    Messages:
    311
    Likes Received:
    0
    poniewaz to jedyne sensowne wyjscie, samo tlumaczenie klienta nie ma najmniejszego sensu skoro questy i tak byly by po angielsku. innova na l2.ru ma tlumaczone wszystko na rosyjski, nie jest tez problemem wyswietlanie tego czy innego jezyka w zaleznosci od ustawien klienta co pokazal chocby *.ws. nikt tez nie twierdzi, ze innova nie ma takiej mozliwosci. wiadomo, ze nie ma co prawda licencji na modyfikowanie gry i poprawanie bledow na wlasna reke, ale tlumaczenie moze lezec po ich stronie, stad tez opoznienia miedzy ukazaniem sie chocby werski koreanskiej a rosyjskiej i angielskiej, watpie, zeby koreanczycy tlumaczyli to sami na pozostale jezyki. nie musza miec tez dostep do kodu serwera, wystaczy, ze otrzymaja odpowiednie pliki to przetlumaczenia, ktory potem zostala zaaplikowane do ich wersji serwera, a ten jak wiadomo nieco sie rozni od tego chocby z ncwestu. najgorszy bedzie pierwszy etap, gdzie trzeba przetlumaczyc wszystko, pozniej, wraz z kolejnymi aktualizacjami juz tak zle nie bedzie, badz co badz tych dialogow nie jest az tak wiele. czas pokaze, rzekomo cos ma sie pojawic juz w styczniu wiec nie przyjdzie dlugo czekac.

    ja osobiscie lagow jako-takich nie mam, przynajmniej tych wynikajacy z internetu bo "sprzetowe" przy duzym tlumie i kliencie odpalonym przez kilka godzin potrafia irytowac. w toi spokoj, poza tym, ze gra pobiera wowczas 50kb/s danych, w miastach luz, na spotach luz. inna kwestia to opoznienia npc i shotow, ale tu problem lezy juz po stronie serwera. swoja droga ciekawe, ze przewiduja na to poprawke (co moze sugerowac, ze soft serwera jest tak samo dziurawy jak klienta) i to wlasnie na wtorek, kiedy skonczy sie darmowe pa ;p
     
    Last edited by a moderator: Dec 19, 2011
Thread Status:
Not open for further replies.